The Ovation Fan Club
The Ovation Fan Club
Forum Search | Statistics | User Listing Forums | Calendars | Albums | Language
Your are viewing as a Guest. ( logon | register )

Random quote: “Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.” -Plato



Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
Question on VIP preamp

View previous thread :: View next thread
   Members Forums -> General PostingMessage format
 
2wheeldrummer
Posted 2018-11-05 7:35 PM (#545761)
Subject: Question on VIP preamp



Joined:
February 2014
Posts: 408

Location: moline,illinois
Hey guys I just got an Adamas 1680 with a VIP preamp the tuner only works if there's a cord plugged into the guitar is this normal for the VIP series preamp or is there a problem with the electronics?


Top of the page Bottom of the page
Love O Fair
Posted 2018-11-05 8:13 PM (#545762 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
February 2016
Posts: 929

Location: What week?
I've never had the VIP, but it seems I remember reading somewhere that, yes, it has to be plugged in for the tuner to come on. Then again, it could have been another preamp I was reading about, but what you are describing was indeed normal in that case. So there.. now you can at least feel part better about it until someone comes along and shows me wrong.. then you can go back to feeling full bad again.
Top of the page Bottom of the page
Old Man Arthur
Posted 2018-11-05 10:22 PM (#545764 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
September 2006
Posts: 10261

Location: Keepin' It Weird in Portland, OR
That is "normal" for the VIP.
It needs to be plugged-in for it to work.
You can make a Dummy Plug for it...
Or just use a Snark.

I think that the display on the VIP is annoying anyway.
It looks different from the regular OP-Pro Tuna.
Top of the page Bottom of the page
2wheeldrummer
Posted 2018-11-05 10:30 PM (#545765 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
February 2014
Posts: 408

Location: moline,illinois
Thanks OMA I guess I'll see about a dummy plug,I've got a couple of the snark tuners they're great just nice to be able to use the built in tuner when you want.

Top of the page Bottom of the page
bburg
Posted 2018-11-06 1:12 PM (#545768 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
August 2009
Posts: 984

Location: Germany, where delicious wine is growing (Rheinh)
Yes, I think there was a dummy-plug included to use the tuner with VIP's.... It's only an empty plug, if I remember right.

Bernie
Top of the page Bottom of the page
TAFKAR
Posted 2018-11-07 4:46 PM (#545782 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
April 2008
Posts: 2953

Location: Sydney, Australia
VIPs came with a dummy plug, and yes it was a deliberate move to make them only work when plugged in. You could ask "What were they thinking?" and join a chorus of voices.

Not recommended, but in a pinch, if you have no chord, dummy plug or other tuner, you can do a "wet willy" on the XLR plug and fool the guitar into thinking it is plugged in.
Top of the page Bottom of the page
2wheeldrummer
Posted 2018-11-07 11:57 PM (#545788 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
February 2014
Posts: 408

Location: moline,illinois
The guitar came with a case and key,no plug or paper work,not surprising since it came from guitar center,I found a plug in one of my other Adamas cases and it does the trick.I'll join the chorus for one round "What were they thinking" I believe this was during the fender days so we all know that they weren't thinking.
I wish it had come with the brochure for the VIP preamp I'd like to know what the different imaging setting are supposed to emulate?


Top of the page Bottom of the page
arumako
Posted 2018-11-08 6:33 AM (#545790 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
October 2012
Posts: 792

Location: Yokohama, Japan
Hey 2wheeldrummer! Congratulations! Ummm, so...if your feeling ummm... dissatisfied, you know who to call! LOL! Looking forward to the video demo!
Top of the page Bottom of the page
FlySig
Posted 2018-11-08 8:53 AM (#545791 - in reply to #545788)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
October 2005
Posts: 3796

Location: Utah
2wheeldrummer - 2018-11-07 10:57 PM

I wish it had come with the brochure for the VIP preamp I'd like to know what the different imaging setting are supposed to emulate?


Here's a link to the 2006 VIP owner's manual on the OvationTribute site: http://ovationtribute.com/Catalogues/VIP5_Preamp_Manual/VIP5_Preamp...

It says on page 2 "In fact, we used some of the world's best microphones to record your guitar model, then created a digital algorithm that transforms the piezo saddle pickup's signal into an 'image' of the recorded sound"

OvationTribute also quote the Ovation website (of the time) as saying "Utilizing advanced imaging technology, the VIP-5 reproduces the sound of your guitar as if it were recorded in a state of the art recording studio with the finest microphones"

I don't have any different documentation for my 2080 VIP preamp but I recollect that the images are not all of the 2080 but also includes several other models. But that's from memory which could be faulty. There is a sticker on the preamp module that says "SET 4" but no other detail.

Edited by FlySig 2018-11-08 8:59 AM
Top of the page Bottom of the page
bburg
Posted 2018-11-08 11:28 AM (#545793 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
August 2009
Posts: 984

Location: Germany, where delicious wine is growing (Rheinh)
That's right, there are different Set's with different sounds for the guitars which were sold with the VIP-preamp. I'm sure you can find that here in an archive. Otherwise send me a PM and I'll send you that sheet.

Bernie
Top of the page Bottom of the page
bburg
Posted 2018-11-08 1:56 PM (#545794 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
August 2009
Posts: 984

Location: Germany, where delicious wine is growing (Rheinh)
I have the VIP- OM, too.

Bernie
Top of the page Bottom of the page
2wheeldrummer
Posted 2018-11-09 12:07 AM (#545795 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
February 2014
Posts: 408

Location: moline,illinois
I found a thread in the 2007 archives that lists the different sets for the different models it was put it,interesting that they did images specific to each type of guitar it was to be used on I thought it would be the same set for all VIP's the more you read on here the more you learn.I haven't plugged it in yet but acoustically it has a huge sound with lots of lows
Top of the page Bottom of the page
FlySig
Posted 2018-11-09 9:34 AM (#545797 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
October 2005
Posts: 3796

Location: Utah
2Wheel, can you link to that thread? I tried searching the 2007 archives but didn't find that thread. Lots of other interesting old threads though!
Top of the page Bottom of the page
Old Man Arthur
Posted 2018-11-09 12:46 PM (#545798 - in reply to #545797)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
September 2006
Posts: 10261

Location: Keepin' It Weird in Portland, OR
FlySig - 2018-11-09 7:34 AM

2Wheel, can you link to that thread? I tried searching the 2007 archives but didn't find that thread. Lots of other interesting old threads though!

One

Two

Not much information.
You have Five choices and a variable amount of "image".
Just fiddle with it until you find a sound that you like.
Top of the page Bottom of the page
FlySig
Posted 2018-11-09 3:23 PM (#545799 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
October 2005
Posts: 3796

Location: Utah
Thanks OMA. I'd forgotten that my '07BCS came with a VIP. I replaced it with the OpPro Studio and liked it a lot better. The 2080 has a VIP and it does a good job, though I don't know what the different models are.

I've been running my Adamas Viper through a Zoom AC-2, which is the same kind of concept as the VIP. It sounds as good as the 2080 or 1537!
Top of the page Bottom of the page
2wheeldrummer
Posted 2018-11-09 6:08 PM (#545802 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
February 2014
Posts: 408

Location: moline,illinois
FlySIG Here is the thread I read with the most info in it,it wasn't from 2007 it was from 2012 my bad I read a number of threads but this seems the best,scroll down the page to the section where stephent28 talks about VIP Image Settings for Sets 0-6 http://www.ovationfanclub.com/megabbs/forums/thread-view.asp?tid=33...




Edited by 2wheeldrummer 2018-11-09 6:11 PM
Top of the page Bottom of the page
FlySig
Posted 2018-11-09 9:27 PM (#545803 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
October 2005
Posts: 3796

Location: Utah
2W, thanks.
Top of the page Bottom of the page
Old Man Arthur
Posted 2018-11-10 1:07 AM (#545804 - in reply to #545761)
Subject: Re: Question on VIP preamp



Joined:
September 2006
Posts: 10261

Location: Keepin' It Weird in Portland, OR
My 2080 has Set 4.
I generally have Image Select on Number 4 with the Image slider 2/3 of the way to full.
The amp that I am using is a Roland CubeStreet.
Top of the page Bottom of the page
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
Jump to forum :
Search this forum
Printer friendly version
E-mail a link to this thread

This message board and website is not sponsored or affiliated with Ovation® Guitars in any way.
Registered to: The Ovation Fanclub™ Copyright (c) 2001
free counters
(Delete all cookies set by this site)