The Ovation Fan Club
The Ovation Fan Club
Forum Search | Statistics | User Listing Forums | Calendars | Albums | Language
Your are viewing as a Guest. ( logon | register )

Random quote: "One good thing about music, when it hits you, you feel no pain." - Bob Marley



Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
OP Pro Pre-amp problem

View previous thread :: View next thread
   Members Forums -> General PostingMessage format
 
rguise
Posted 2018-12-21 4:07 AM (#546211)
Subject: OP Pro Pre-amp problem


Joined:
December 2018
Posts: 6

Location: Portugal
Hello everybody

I just got a beautiful used Ovation 2771AX Standard Balladeer which sounds great but there seems to be a problem with the OP Pro Pre-amp. The battery is new, the tuner works fine but I just can't here the guitar when hooked up to the amplification system. If I apply pressure on the OP then loud popping and crackling noise comes out of my PA system. It's as if the contacts are faulty.

I pulled out the can and checked the 2 jacks and they are hooked up correctly. The weird thing is the crackling sound when I press on the pre amp, as if there was a bad contact. I do not know if the problem is with the preamp or the circuit board in the can. I attached a photo of a similar preamp

Has anyone had this issue before or is there any troubleshooting steps I can take?

Thanks in advance!



(oppro.jpg)



Attachments
----------------
Attachments oppro.jpg (37KB - 0 downloads)
Top of the page Bottom of the page
alpep
Posted 2018-12-21 10:51 AM (#546213 - in reply to #546211)
Subject: Re: OP Pro Pre-amp problem


Joined:
December 2001
Posts: 10392

Location: NJ
try spraying some contact cleaner on the contacts.
swap out the preamp see if you have the same problem
if the preamp or can is bad I have them in stock
Top of the page Bottom of the page
bvince
Posted 2019-01-14 5:18 PM (#546556 - in reply to #546211)
Subject: Re: OP Pro Pre-amp problem



Joined:
September 2005
Posts: 3504

Location: GATLINBURG TENNESSEE :)
Hey! I’m having almost the same issue with my VIP. Good idea Al... I forgot that contacts can sometimes become corroded. If not, I’m tempted to tear into mine and look for a week solder joint.
Top of the page Bottom of the page
rguise
Posted 2019-03-06 11:32 AM (#547227 - in reply to #546211)
Subject: Re: OP Pro Pre-amp problem


Joined:
December 2018
Posts: 6

Location: Portugal
I tried spraying the contacts and no luck. I friend of mine swiped a capacitor which looked bad, but the problem still remained. It seems that many people are complaining about this preamp becoming faulty, so I hope that Ovation has fixed this in the newer ones.
Top of the page Bottom of the page
peterbright
Posted 2019-03-07 10:43 PM (#547256 - in reply to #546211)
Subject: Re: OP Pro Pre-amp problem


Joined:
December 2003
Posts: 420

Location: On the beach in Southwest Florida
Try deoxit...if that does not work make certain that the battery box is properly closed.
Top of the page Bottom of the page
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
Jump to forum :
Search this forum
Printer friendly version
E-mail a link to this thread

This message board and website is not sponsored or affiliated with Ovation® Guitars in any way.
Registered to: The Ovation Fanclub™ Copyright (c) 2001
free counters
(Delete all cookies set by this site)